/customers/vedal.net/vedal.net/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/wp-cache/wp-cache-phase1.php Internett er en flopp

Internett er en flopp

Det skrev Leif Osvold i Dagens Næringsliv 20. august 1996. Jeg kan faktisk huske denne artikkelen, om ikke ordrett, så hvertfall som en fremtidsprognose som jeg var veldig uenig i. Det hele tok jo av etter at Petter Nome hadde presentert dette utrolige internettet i lørdagsunderholdningen på NRK – selv gikk det vel bare halvannet år før mitt første lille Internettprosjekt begynte å ta form i hodet. Og siden har jeg blitt der. På nett.

“De som hater Internett”, har Dagbladet Magasinet som overskrift på en artikkel i dag, og tar for seg folk som elsker/hater Internett, da også de som hater verktøyet som gjør det enklere for oss som ønsker å formidle ut i offentligheten uavhengig av hvem vi er og hvor vi befinner oss. Når jeg leser artikkelen så tenker jeg at jammen har verden forandret seg mye siden Leif Osvold luftet sitt hjerte for Dagens Næringslivs lesere, men samtidig så er noen ting ved det samme. Vi er ikke likegyldige til dette verktøyet som gir oss så mange muligheter.

Selv kjenner jeg et akutt behov for å le, og selv om jeg aldri så mye forsøker å motstå den sitrende kløen som brer seg ut over kroppen, som får meg til å glise og si: ka va det æ sa?, så går det ikke bra denne gangen. Nå ønsker jeg ikke henge ut Leif Osvold her, for han var neppe alene om å mene dette i 1996, men likevel så må jeg få trekke frem følgende sitat og si: tenk at det er mulig å ta så jævli feil :)

Dataeksperter og såkalte fremtidsforskere spår i økende grad at Internett vil bli dominerende i de nærmeste årene, fordi vi vil bli nødt til å ta den i bruk via vår hjemme-PC. Tilbakevisning av slike gale trend-baserte påstander er nå nødvendige, og her er en mot-hypotese: Internett er en flopp; det vil si en motegreie som kommer til å dø ut om et par år.

Mennesket vil alltid knytte seg til et sosialt felles miljø, fordi det hører til de basale holdninger og behov vi er skapt med. Disse vil ikke forandre seg i nevneverdig grad, til tross for PCen. Når vi skal bestille våre billetter eller reiser så vil vi snakke med et levende menneske, ikke taste inn på en maskin. Når vi leier vår video så vil vi besøke utleieren og velge i visuelle omgivelser. Shopping vil vi gjøre ved å oppsøke det levende miljø i butikkene, ikke sitte hjemme og bestille varer. Vi klarer ikke å “snakke” med eksterne familiemedlemmer eller venner via en PC så lenge vi kan ringe eller besøke dem. Vi vil ikke lese hverken aviser, fag- eller skjønnlitteratur ved å “bla” i en datamaskin, men ved å kjenne papiret og boken i våre egne hender. Disse tingene vil ikke kunne erstattes av “PC-opplevelsen” og slik vil det heldigvis fortsette å være, for slik er den menneskelige natur.

Heldigvis er det litt mer å si om den “menneskelige natur” :)

Og når det gjelder bruk av Internett for å få all verdens informasjon, så tror jeg dette vil dø ut av seg selv.

Jeg lurer virkelig på hva godeste Leif Osvold sier i dag. Ikke at jeg har behov for å latterliggjøre han, for vi kan jo alle ta feil, men jeg lurer virkelig på hva han tenker om dette. At jeg har lyst til å sende han en e-mail, en virtuell blomst, kanskje også en fin sang fra You Tube får jeg forsøke å motstå. Han har sikkert fått det allerede.

Artikkelen kan leses i sin opprinnelige form her (klikk på den så blir den større)

****

Tilfeldig plukkede poster

  Ingenting

16 Responses to “Internett er en flopp”

 1. Humre – Humre

  Den som vil være med på leiken må tåle steiken :-)

  Når man vil glitre på den offentlige oppmerksomhetens høye tinde, må man bare godta at de feiltakelser man gjør alltid blir latterliggjordt i etterkant.

  Life sucks :-D

 2. Lars Hendrik
  Ja, vi er vel mange som bør ta det inn over oss.
  Evt kan vi gjøre som Osvold: bærre peise på :)

 3. Jeg har oppdaget noe annet nytt som heller ikke vil vare særlig lenge. Folk går rundt og snakker i telefoner uten ledning. Du ser dem på gata, på trikken, i restauranter, og så videre. Det kommer aldri til å slå gjennom, tror jeg.

 4. Nå følger jeg du henter ut Osvold unødvendig! Eller ikke.

  http://www.dn.no/forsiden/article623957.ece

 5. pfff

  Peis på.
  Det er imidlertid viktig å ha evne til å si:
  opss, jeg tok skammelig feil.

  Nå vet ikke jeg om Hr. Osvold har blitt intervjuet i ettertid angående dette internettet. Men jeg er skadefro nok til å ønske meg et slikt.
  Helst på youtube.

  *ondtglis*

 6. radiohode
  Haha

  Vegar
  Vet du, den så jeg ikke, men kommentaren han kom med 2 år senere gjør jo det hele mer morsomt.
  Jeg har nettopp søkt meg litt rundt, for å se om jeg fant noen uttalelser fra Osvold på denne saken, da så jeg at flere har skrevet om denne artikkelen hans. Selvsagt har de det, ikke bare nå, men også tidligere år. Når jeg finner noe, så kan du banne på at noen har funnet det før meg. Sånn er det alltid, men det er nå greit. Det blir ikke mindre morsomt av den grunn. Jo, kanskje for andre, men ikke for meg :)

  Kleppe
  Jeg har lett, men foreløpig ikke funnet noe. Gi lyd om du skulle komme over noe.

 7. Jeg lo allerede i 1996 og jeg ler enda mer nå.

 8. Hehehe.. Vi kan alle ta feil, men jeg ville nok vært forsiktig, selv i 1996, med å påstå noe så drøyt.. Enkelte folk spår også at jeg ikke kan leve av bloggen min, og foreslår at vi snakkes igjen om et år, for å se hvordan det går. Tror det skal gå ganske bra det også. Poenget er at folk bør tenke seg litt om før de dømmer noe nord og ned. Blir litt pinlig for dem når de innser hvor feil de tar. :)

 9. Jeg leste nylig at 54 prosent av norske kvinner over 55 år er på nett minst en gang i uka. Det gledet meg. Og moren min på 75 er et strålende eksempel, hun legger ut bilder og blogger på familiebloggen og er på skype og ta seg en chat rett som det er.

  Det som forundrer meg er hvor mange i min egen utvidede omgangskrets av godt utdannede mennesker som ser nett som noe man bruker på jobb og som man slipper hjemme. De har ikke gjort nettet til en integrert del av livet og ser ikke gleden i det..

 10. Hehehehe, så genialt å finne en slik gammel artikkel! Det var nok flere enn han som trodde det på den tiden, men han, stakkar, må leve med at spådommen er foreviget. Kunne vært artig å høre hva han sier om dette i dag…

 11. grenseløs
  :)

  Sindre
  Det gjenstår å se. Jeg har lært meg å aldri undervurdere folk som virkelig brenner for noe – de har nemlig en tendens til å nå sine mål.

 12. fr.martinsen
  Slike foreldre har jeg også, og de er 72 og 74 nå. De styrer med med ting relatert til data og internett begge to, og det syns jeg er så flott. Jeg syns det er strålende at de har glede og nytte av dette mediumet, for ofte er det jo slik at eldre melder seg ut når det kommer nye ting.

  Det er ingen fare for at min mor ikke skal nå meg. Hun er på msn, skype, mail, mobil, sms og innom bloggen. Hun er en high-tec kvinne, og det er jeg stolt av :)

  Anathema
  Hvis du kikker innom liken som Vegar la igjen og nederst i artikkelen så har han noen synspunkter.

 13. Den litt alvorlige siden av dette kan kanskje være holdning til teknologisk utvikling. Artikkelen er morsom. En annen virkelighetsbeskrivelse som er eldre og mindre morsom er “A brave new world” eller “1984″. Begge deler omtaler fremtidsutvikling, ikke som noe som vil gå vekk, men det motsatt. Og særlig den negative siden. Noe av dette er blitt aktualisert gjennom den siste tids debatt om datalagringsdirektivet; som jo bare er en flik av debatten om overvåkingssamfunnet. Og som går rett inn i utviklingen av Internett og mobiltelefoner mm.

  Jeg synes artikkelen er artig, og du har god grunn til å si “ka va de æ sa”… :-)

  Jeg er veldig glad for den teknologiske utviklingen, men jeg liker ikke alle konsekvensene – i allefall ikke når “vi” stilletiende ikke forholder oss til dem – (konsekvensene altså).

  Forstår du hva jeg mener?

 14. Programsekretariatet
  Ja, jeg tror det

  Jeg er veldig glad for den teknologiske utviklingen, men jeg liker ikke alle konsekvensene – i allefall ikke når “vi” stilletiende ikke forholder oss til dem – (konsekvensene altså).

  Nei, det er jeg helt enig i. Vi skal være kritiske til utviklingen. Vi må være våken for før vi vet ordet av det så sitter vi igjen med svarteper (og på enkelte områder så gjør vi vel det allerede). Det er viktig at vi stiller de riktige spørsmålene og setter ting i de riktige sammenhengene.

  Men grunnen til at denne er så morsom er jo at vedkommende mener å sitte med noe av svaret rundt hvordan menneskeheten fungerer – hva vi liker og hvordan vi responderer. Og ikke bare antyder han, men han slamrer ganske hardt med dørene når han proklamerer vår natur og fremtid. Og det er morsomt at det går så til helvete, for å si det sånn. Akkurat som musikkelskeren meg da jeg i 1984 hørte Madonna og sa til mine venninner:

  “Hun der er ingenting annet enn en døgnflue. Tru mæ”

  Jeg humrer av det enda og bøyer meg i støvet :)

 15. Jeg tok også feil en gang, husker jeg. Men jeg mente det bare halvveis og har siden forbedret meg kraftig. Eller noe. :-)

  For en drøy uke siden var jeg sikker på at våren var kommet og la om til sommerdekk. Jeg sa tilmed at frykten for snøvær nå i slutten av mars, etter årevis med tiltagende global oppvarming, bare var gammel frykt. På tirsdag måtte jeg låne bil for å komme meg avgårde.

  For et år siden bestemt jeg meg for å kjøpe både ny bil og hus, og ville sikkert klare rentene med min stabile, egenskapte inntekt. Dessuten ville boligprisene stige til himmels i enda mange år. Skitt.

  For ni år siden inngikk jeg et ekteskap. Nå har jeg vært singel i lengre periode enn noen gang tidligere i mitt voksne liv.

  For snart førti år siden (1971?) skrev jeg i avisen at vi kom til å få en global miljøkatastrofe av dimensjoner i min levetid. Det gjenstår vel ennå å se.

  Internett trodde jeg eksisterte alt i 1968, da jeg første gang hørte om datamaskiner og fikk forklart begrepet “datakommunikasjon” eller noe i den dur..

 16. … like av virgin… ;-D