/customers/vedal.net/vedal.net/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/wp-cache/wp-cache-phase1.php Märtha burde kjørt løpet helt ut

Märtha burde kjørt løpet helt ut

At forlagsbransjen ønsket å teste grensene for hvor langt de kan tøye grensene i forhold til markedsføringen av boken Märthas engler, skrevet av Emma Heathcote-James er forståelig, store deler av en boks omsetning ligger i smart markedsføring, men det er usannsynlig frekt å benytte seg av en annens merkevare uten å rette en forespørsel til eieren av denne. Ingen skal være overrasket over at Märtha gikk til sak for ulovlig bruk av bilde og tittel på en bok hun overhode ikke har noen ting med å gjøre. Jeg ville blitt sjokkert om hun hadde latt dette passere.

Bokkrangelen har etter mitt skjønn vært idiotisk – jeg forstår ikke at man stiller spørsmål ved ulovligheten i dette i det hele tatt. Märtha har ikke skrevet et eneste ord i den boken, boken handler ikke om henne – hun har altså ingenting med den å gjøre, ei hadde hun lest den da det ble varslet at den ville komme på markedet, men likevel mener folk som Staff at forlaget er i sin fulle rett til å kalle boken for “Märthas engler” og gjøre bruk av et bilde av henne. Det forlaget forsøker å gjøre er å snylte på andres merkevare – og det sjokkerende er at folk som f. eks Hegnar mener at det er forlaget i sin rett å gjøre, uten å be om tillatelse eller betale for bruken.

Märtha Louise har like stor rett som alle andre næringsdrivende til å verne om sin egen merkevare, og det må da være helt innlysende at man ikke kan bruke andres merkevare for å markedsføre egne produkter – selv ikke når produktene kan minne om hverandre. Q-melk kan ikke markedsføre melken som Tine melk fordi det ville være villedende markedsføring. Q-melk er ikke Tine melk. På samme måte kan ikke alle som skriver om engler bruke Märthas navn og bilde.

Tromsø kommune kan heller ikke bruke foto av Terje Håkonsen for å markedsføre deler av vinterbyen uten å be den som eier rettighetene til bildet om lov, selv om de syns bildet er aldri så flott, fint og relevant. Terje Håkonsens ansikt er en merkevare på samme måte som Märtha er det, han eier sitt eget ansikt og må kunne ha full rett til å bestemme hvor og hvordan han ønsker å fronte ulike produkter, om han vil stå inne for hva produkter fronter og hva han ønsker å ta betalt.

Jeg registrerte at Hegnar var dypt uenig på Tabloid tidligere i uken, og argumenterte sleipt for grunnene til at vi skal frata Märtha den beskyttelsen andre næringsdrivende har. Han er sågar så frekk at han begynner å bable om ytringsfrihet, som om ytringsfriheten handler om retten til å stjele og/eller brudd på eiendomsretten.

Jeg personlig skulle ønske at noen fra AKP ville skrive en bok om sosialisme/anarkisme, bruke bildet av Hegnar på forsiden med teksten: Hegnars hjelpere.

Irrelevant i forhold til Märtha-saken? Nei. Selv om Märtha har startet engleskole og boken handler om engler, så kan man ikke dermed anta at Märtha innestår for innholdet. Hun har ikke skrevet den, den handler ikke om henne, hun mottar ingen inntekter fra boken – den har ingenting overhode med henne å gjøre. Dette er et gedigent overtramp og Märtha Louise burde kjørt saken hele veien uten forlik.

(kilde: VG)

Tilfeldig plukkede poster

  Ingenting

4 Responses to “Märtha burde kjørt løpet helt ut”

 1. Jeg tenker utgi en bok på eget forlag. Den skal være den samlede bloggen til en temmelig ukjent engelsk blogger, som jeg så har oversatt i hemmelighet. Men på omslaget tenker jeg ha bilde av deg, og tittelen skal være “Sissels blogg”. Forordet skal forklare at innholdet er et eksempel på den type tekst som pleier stå i blogger som Sissels. Vil trolig selge som hakka møkk.

  Jeg regner med å komme unna med det og få støtte av Hegnar. En så velkjent og høyt profilert norsk blogger må tåle såpass. Dessuten har jeg da ytringsfrihet.

  Hvis du blir irritert kan jeg godt sende noen kroner fra salgsinntektene til et godt formål du skal få bestemme. Jeg er raus sånn.

 2. Knut
  Ja akkurat, du setter fingeren på poenget her.

  Forfatteren har varslet at hun vil gå til søksmål mot forlaget, så nå får vi se om det er et spill for galleriet eller hva.

 3. Jeg tror at hele denne greia er et gedigent markedsføringsstunt. Forliket var lønnsomt som fy for forlaget. Jeg tror neppe de ville ha fått såpass mye markedsføring for en så rimelig penge på noen annen måte.

  Skikkelig sleiping-taktikk, altså.

 4. Lin
  Det tror jeg også. Og de visste at de ville få oppmerksomhet med alt Märtha-styret som har vært i sommer. Sleipingene.