/customers/vedal.net/vedal.net/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/wp-cache/wp-cache-phase1.php Vær snill og spytt han ut

Vær snill og spytt han ut

Når skolepolitikerne i Arendal vil at elevene skal be bordbønn i skoletiden, samt ønsker at det skal legges til rette for at det skal deles ut gratis bibler og at de som vil skal kunne holde andakt, så kjenner jeg at det er godt å bo langt utenfor, og uten kontakt med bibelbelte.

Da jentene mine var små så sang de bordbønn

Å du som spiste liten fugl vær snill og spytt han ut, amen.

Det er mer i vår gate, det er slik jeg ønsker å ha det, og det er slik jeg ønsker at den norske skolen skal være. De skal lære om verdens religioner, men de skal ikke, verken direkte eller indirekte, presses til å praktisere noen av dem. Dette er ikke en form for læring/forkynning som den norske skole skal bruke tid og penger på.

En snikinnføring av kristne ritual i den norske skolen har jeg ikke stort til overs for selv om den norske skolen aldri så mye er bygd på den kristne formåldsparagraf. Og gratis bibler? Hva er det for noe? Skolen sliter vel nok med å få bøker som er så pass oppdaterte at de kan lære hvem Castro er om de ikke nå skal kjøpe inn bibler.

Vi mener det er god bordskikk å be bordbønn, i takknemlighet for måltidet man skal spise. Samtidig mener vi det er viktig at elevene får det dokumentet som forklarer grunnleggende kristen og humanistisk arv best, nemlig bibelen, sier Langås til VG Nett.

Vær snill og spytt han ut. Amen.

Tilfeldig plukkede poster

  Ingenting

25 Responses to “Vær snill og spytt han ut”

 1. Trodde ikke sånt som dette var lov i norsk skole lenger jeg, men der tok jeg grundig feil vist.

  1. Nja, vi får se om de får gjennomslag. Jeg håper ikke det.

 2. Fint innlegg, innholdet støttes fullt ut. Synes det er skummelt med tøying av juridiske grenser som i dette tilfelle. Det virker nesten som man ønsker å utfordre de juridiske grensene, samt grensene for hva som bør kunne oppfattes som akseptabelt i forhold til formålsparagrafen. Javisst sprakk det noe i forhold til hva man kunne forvente med tanke på forhåndssignalene, men paragrafen gikk dessverre ikke langt nok.

  Utøvelse av den ene eller den andre religion er fortsatt ikke lov i henhold til opplæringsloven. Staten Norge er dømt i menneskerettighetskommisjonen på dette. Fritaksmuligheten var for dårlige; dette er fastslått. Så må det snart bli slutt med å tulle rundt med dette i skolen.

  La foreldre ta seg av trosopplæringa. Tro er en privatsak, og ikke noe skolen skal formidle. Skolen skal formidle kunnskap, ikke tro.

  1. Ja det ser ut som de ønsker å tøye grensene. Jeg lurer på om de virkelig tror at de skal få gjennomslag.

 3. Det er mye rart man skal lese før øynene faller av, trodde ett øyeblikk at jeg måtte bytte styrke på linsene mine.

  Dette forslaget må vel komme så langt bak i køen i forhold til prioriteringer, som det må gå ann komme. Skolene i Norge er ikke av den beste stand og svært mange skoler sliter med murpuss, soppskader, lekkasjer osv osv, som faktisk kan gjøre våre barn syke og kanskje også tildels livsvarige syk som astma o.l. Hadde det vært slik i en bedrift så hadde arbeidsmiljøloven blitt brukt for å stenge bedriften. Skoler dermot, – det er visst en annen sak.

  Dernest er økonomien i skolene av den art at man faktisk sitter med uoppdaterte bøker, bøker som faller i fra hverandre OG man mangler faktisk bøker slik at ikke alle har, og da må barna sitte med kopier av bøker. Jeg som mor har måtte kjøpe både meldingsbøker osv til min sønn på grunn av lite ressurser. Noe må bare være alvorlig galt ett eller annet sted. Politikkerne snakker jo så flott om læring og utdannelse, men fine ord hjelper bare ikke når man sparer seg til fant.

  I tillegg så kommer lærerne og de gjør jo sitt aller beste for å få ting til å gå rundt og det er en kjent sak at det er mangel på lærere i antall og ikke minst lærere i kvalitet.

  En annen ting jeg er opptatt av er den tilrettelagte undevisningen for barn med lærevansker, har en adhd-problematikk osv osv og som tjener best på å få undervisning i liten gruppe. Dessverre er det også diskriminering her. Noen får tilbud – andre ikke. Og også dette er brudd på opplæringsloven.

  Så tatt i betraktning til det idiotiske forslaget, for ja det er rett og slett idiotisk når man ser dagens skole i sin helhet, er dette vel det siste norske skoler trenger akkurat nå. Min sønn takker for maten han og takker når han får noe, og det trenger man neimen ingen bibel for å lære. Det er folkeskikk uten religiøs innblanding. At man tror er flott, for det gjør jeg også og har en bibel til og med, ( uten at jeg løper kirkedøren ned av den grunn ) men jeg hadde blitt mindre fornøyd om mitt barn en dag kom hjem med en bibel i hånden uten å ha den minste anelse hva han hadde i hånden og det er absolutt ingen som får prakke noe på mitt barn – ikke engang jeg – noe som helst. Alt skal utvikles i naturlig tempo til man en dag vil gjøre sitt valg enten det er sånn eller slik. Den frie vilje og det frie valget skal og bør råde.

  Nei, la skolen få en grundig renovering på alle plan, og la foreldrene ta seg av en eventuell trosopplæring.

  1. Det er godt du utdyper. Jeg var for lat selv :)

 4. Å du som spiste liten fugl vær snill og spytt han ut, amen.
  Gud er pen. Født med fire tusen gummiben.

  Det sang vi. ^_^

  1. Jeg liker nå den varianten bedre enn orginalen :)

 5. Ja helt greit,ungene skal være høfflige,å takke for maten og oppføre seg skikkelig ute i samfunnet.Men det syns jeg da er foreldrens jobb. Ingen Bibelutdeling i skolen,de fleste som fikk gifte dere i kirken fikk jo en bibel hos presten.Ta dette hjemme.Lær ungene om fredsarbeid og ikke om religions-fanatisme.
  Vi kan bare se oss rundt så ser vi hva fanatismen gjør rundt om i verden. Når land kriger er det som regel religionen som ligger i bunnen.

  1. Ja jeg er enig. Religiøs tilhørighet er en privatsak så den delen får foreldrene ta seg av, ikke skolen.

 6. Når jeg gikk på skolen hadde vi også disse versene, og vi måtte starte hver dag med å stå rett opp og ned ved pulten og synge salmer ~ mye takket være en konservativ kristen Frøken.

  Slik skal _ikke_ mine barn ha det.

  Religion og livssyn er en sak for den enkelte og eventuelt familien. Generell kunnskap om temaet er greit, indoktrinering og å presentere religion som “sannheter” er IKKE greit.

  1. Måtte dere? Jeg trodde det tilhørte 50, 60 og 70 årene. Jeg er -66 modell og kan ikke huske at vi måtte gjøre det.

   1. Tror det kom av hvem vi hadde som klasseforstander faktisk… jeg er nesten litt overrasket over at hun fikk holde på som hun ville…

 7. Man er visst idag ikke bare imot at kristendommen forkynnes men også glad for enhver anledning til å ha moro med den, endog spotte.

  Jeg er av den oppfattning at lære om kristendommen vil være av det gode for barna. Jeg noterer imidlertid at voksne folk og foreldre er veldig vare for alt som smaker av kristenmannsblod og er rask ute med å ta avstand mens de samme ikke er tilstede når de barna blir hjernevasket av kollektivistisk propaganda med budskap om at alle voksne enten er dumme eller onde og at en ikke kan stole på andre enn myndighetene eller en overnasjonal entitet for moralsk undervisning.

  De fleste er for eksempel livredde for kristen “indoktrinering” men tenker ikke en gang over offentlig indoktrinering som at FN er den nye guden eller at global oppvarming er menneskeskapt, eller annet vrøvl.

  1. Så du mener at fordi folk etter din mening ikke er flinke nok til å ta avstand fra ulik propaganda du definerer som viktig, så skal man heller ikke kunne uttale seg om hva man syns om forkynning av kristendommen i skolen.
   Reidar, slutt nå og vas – hold deg til saken. Er du enig med Langås i Arendal eller ikke og hva tenker du rundt det?

  2. Jeg synes det er en meget merkelig prioritering i såfall. Beklager, men jeg er såpass jordnær at jeg ser helst at skolene prioriterer følgende først:

   * oppussing av skoler/ tilhørende lokaler.
   * Ressurser til bøker og annet materiell
   * Styrke lærerstanden og undervisning.

   Hvorfor skal man gi gratis ut bibler, når det i noen tilfeller faktisk ikke har råd til bøker. Man danner ikke grunnlag for verdiskapning ute i samfunnet med bare en bibel? Dette har noe med hva man bør prioritere og beklager, men jeg ser helst at min sønn har en lesbar lesebok i hånden fremfor en bibel han ikke forstår ett plukk av. Det har ikke noe med at man missliker kristendommen eller ei og at alt med kristendommen er grufullt. For det er det ikke.
   Dernest har barna kristendom og livsyn som fag i dag, hvor de får nødvendig kunnskap. Burde det ikke holde enn så lenge? Ergo, så har de tilgang til grunnprinsippene i kristendommen og forøvrig så er det slik at man har jo disse tradisjonene ved å gå til kirken bl.a i julen. Burde ikke det også holde enn så lenge?

   Om og når den tiden kommer og mitt barn vil søke mer kunnskap, ja da skal jeg ta min tid til å fortelle, men inntil da lar jeg være med det de lærer på skolen. Burde holde med en barnetro inntil videre?

 8. det dokumentet som forklarer grunnleggende kristen og humanistisk arv best, nemlig bibelen

  Kanskje ikke innertier? God sak, Sissel! :-)

 9. Sissel,

  Nr.1: jeg er fullstendig tilhenger av ytringsfrihet, også fra dem som mener noe annet enn meg.

  Nr.2: jeg tar meg ikke nær av at noen synes mine synspunketer er vas, tvert om.

  nr.3: Hvis du med Langås mener sitatet du i artikkelen henvender deg til, så er jeg helt enig med han.

  Er virkelig kjennskap til Castro viktigere enn Jesus? Ja, mange synes å tro det, jeg er ikke blant dem.

  1. Poenget var ikke Castro, men hva våre barn lærer om historie. Hvilke mennesker har gjort seg bemerket i historien både negativt og positivt. Jeg trodde du av alle mente slik kunnskap er viktig for å se helheten, for slik kunnskap hentet fra ulike kilder, ruster oss mot propaganda.

   Når det er sagt hvordan ser du kristne forkynnere/bibelen versus propaganda?

 10. Ja, våre barn lærer om historie, men er det den riktige historien eller historien som fortalt av seierherren?
  Vi får for eksempel lære om hvor fryktelig Hitler var, men får intet lære om at nazismen ble finansiert av vesten og at Hitler fikk sin tanke om rasehygiene fra England. Hva er sannhet og hva er propaganda? Tror du virkelig at det vi får lære fra myndigheter er kunnskap, ren og objektiv kunnskap?

  Jeg kjenner selvfølgelig ikke til alle kristne forkynnere og jeg innrømmer at jeg ikke forstår alt i Bibelen. Det jeg har en følelse av imidlertid, er at mange som forkynner og mange som sier de er kriste, ikke er det. Det står i Bibelen. Det står at i endetiden skal mange fare vill. Vi kan se det helt tydelig i berømte forkynnere i USA som sier ting som at Jesus ikke er Guds sønn, at folk skal levere inn våpen og følge innstrukser fra myndighetene, at abort er Ok, etc. Vi ser det i Norge der prester som sier homofili er flott, blir populære, selv om det de sier går imot Bibelen. Dette blir applaudert av den ateistiske delen av befolkningen. Det blir på en måte som Dagbladet av en person for lenge ble klarakterisert som: de er imot prester, men for kvinnelige prester.

 11. Ja, våre barn lærer om historie, men er det den riktige historien eller historien som fortalt av seierherren?

  En av de tingene barna lærer i skolen er å lære seg å finne frem til litteratur, bakgrunnsmateriale, kilder – det er et poeng for den norske skolen og mange lærere (ikke alle er like flinke) at elevene tenker selv. Kan man si det samme om de som forkynner kristendommen? Så jeg spør igjen om hvordan i all verden du kan si at den norske skolen fremelsker propaganda i motsetning til prester og andre kristne forkynnere som vitterlig ikke har som formålsparagraf at man skal tenke selv.

 12. Kristendommen forkynner fri vilje, hvilket vil si at en får bestemme selv om en vil tro eller ikke.

  Du sier at: ” barna lærer i skolen er å lære seg å finne frem til litteratur, bakgrunnsmateriale, kilder – ”

  Er det alt? Det høres jo flott ut, men jeg tror ikke det er hele sannheten. Jeg har sett i en religionsbok for barneskolen der det står litt om de store religionene, men først av alt står det hva FN sier. Der står det om menneskerettighetene som er skrevet av mennesker, for mennesker og som kan reduseres eller helt trekkes vekk av mennesker. Guds lover kan aldri trekkes vekk av mennesker.

  Du sier at forkynnere motsetter seg at mennesker skal tenke selv og at den offentlige skolen fremelsker selvstendig tenkning. Hvordan kan tro på Bibelen være propaganda, mens den offentlige retningen er “å tenke selv”? Når du leser VG, Dagbladet og ser på TV2 og NRK, tror du virkelig at du som resultat er et frittenkende individ? Nei, våre meninger og oppfattninger er formet og det skjer for de aller fleste helt uten deres viten. Har du lagt merke til hvordan en helt plutselig har en oppfattelse eller mening, men ikke aner hvor den kom fra? Propaganda er en vitenskap og Den Nye Verdensorden vet hvordan det skal brukes. Freuds nevø Bernays var banebrytende på det området og adferdsanalyse har i mange tiår forsket på det.
  All denne kunnskapen har forlengst blitt satt i system.

  1. At skolen legger til rette for selvstendig tenkning betyr ikke at dette ligger for alle, ergo kan du ikke bruke VG og Dagbladet som målestokk. Det blir som å si at mennesker som leser Dagbladet og VG ikke er selvstendig tenkende individer. Det blir som å konkludere med at jeg er sosialist fordi jeg leser Klassekampen.
   Når du snakker om Guds lover så snakker du på vegne av deg selv og dine likesinnede som har funnet noe felles dere tror på, ikke på vegne av meg. Skolen skal være verdinøytral i den forstand at vi skal fremelske menneskets verdi uansett religiøs tilhørighet eller kultur, også får barna finne sin plass og sin tro etterhvert som de vokser til.
   Guds lover eksisterer for dem som tror på dem, men for å understreke, det er ikke bare de kristne som tror på en Gud.

 13. Sitat:
  “Guds lover eksisterer for dem som tror på dem, men for å understreke, det er ikke bare de kristne som tror på en Gud.”

  Nei, det har du helt rett i. Den (de) andre gudene er Satan etter min mening.
  Med denne brannfakkelen sier jeg godnatt Sissel. Ikke glem aftenbønnen!

  1. :)