/customers/vedal.net/vedal.net/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/wp-cache/wp-cache-phase1.php Bør jeg stå inne for hva gjesteskribentene skriver?

Bør jeg stå inne for hva gjesteskribentene skriver?

Selvsagt ikke.

Jeg var innom en bloggpost for noen måneder siden med tilhørende kommentarfelt. Mye kan sies om posten og kommentarene som kom, men det jeg bet meg spesielt merke til var utsagnet til en av kvinnene som kommenterte. Hun avkrevde bloggeier en utdyping for formuleringer en gjesteskribentens hadde kommet med i sin artikkel, og tillot seg å pådytte bloggeier meninger hun slettes ikke hadde ytret fordi hun syntes det var en selvfølge at bloggeier innesto for gjesteskribentens vinklinger, meninger og synspunkter. For henne var det fjernt at man kunne publisere artikler på sin blogg som man ikke var enig i eller kunne innestå for.

Jeg vet ikke hvor vanlig det er å ha denne oppfatningen, men jeg har siden den gang jeg leste dette tenkt at jeg måtte avklare denne problematikken overfor mine egne lesere.

De som skriver her inne hos meg signerer med sitt eget navn. Det betyr at de står selv ansvarlig for det de har skrevet og vinklingen de har valgt å bruke. De har ikke avklart med meg på forhånd om jeg er enig eller uenig før artikkelen publiseres – det eneste jeg gjør er å lese igjennom den og forsikre meg om at norsk lov ikke brytes slik at jeg blir saksøkt i hau og ræv :)

At jeg har valgt å slippe disse til inne hos meg har sammenheng med at jeg liker dynamikk. Hvis jeg kan velge så foretrekker jeg rolige samtaler, men samtidig så har jeg en tendens til å kjede meg i bare mitt eget artikkelselskap her inne.

Disse som skriver her inne har jeg kranglet med i levende livet og utenfor blogg. Jeg har vært så forbannet at jeg har hatt lyst til å hive de i en båt og sende dem langt til sjøs :) , men dette er samtidig også mennesker jeg kjenner og liker. At vi har ulike meninger og ulike innfallsvinkler synes jeg er greit. Det er også helt greit at de noen ganger provoserer meg – at jeg blir provosert betyr bare at de har pirket borti verdiene mine – det er fint å gjenoppdage at man har verdier som betyr noe.

Jeg kan ikke forsvare en gjesteskribents meninger eller tanker i en artikkel de har postet her inne, men jeg kan forsvare deres rett til å få skrive her inne så lenge jeg har sagt ja til at de skal få gjøre det. At noen av dere blir provoserte får så være, men jeg håper ikke dette kommer i veien for en erkjenning om at det er mulig å finne gullkorn likevel.

Vi er forskjellige og mange av oss har ulike meninger/vinklinger, det syns jeg er verdifullt. Derfor er de her.

Tilfeldig plukkede poster

  Ingenting

13 Responses to “Bør jeg stå inne for hva gjesteskribentene skriver?”

 1. Man står ansvarlig for det en selv skriver, ikke hva gjesteskribenter eller kommentatorer skriver, verre er det vel strengt talt ikke.

  1. Slik tenkte jeg også helt til jeg leste den debatten.

 2. Jeg antar du mener den posten jeg hadde om barnehager? Jeg husker jeg stussa fælt over den vinklingen – den var både ny og fremmed for meg.
  Har jeg gjesteskribenter, får de mene og skrive hva de vil (så lenge de ikke bryter loven). Jeg vil gjerne ha litt diskusjon og temperatur på bloggen min, og diskusjonen kan like gjerne være mellom gjesteblogger og bloggeier.

  1. Jeg husker faktisk ikke hvilken blogg og hvilken post det var snakk om, men det kan godt være din Maria. Et halvt år ca?

   1. Mulig du mener en annen post, men det samme skjedde i mitt kommentarfelt. Jeg postet 31 august, så tidspunktet stemmer, ihvertfall.

 3. Jeg er enig i at bare den enkelte skribent bør stå ansvarlig for det vedkommende skriver, og en viss uenighet med bloggeier må det jo nødvendigvis bli. Likevel synes jeg det virker rart om avstanden blir for stor. Jeg forventer vel en viss “profil” eller “redaksjonell linje” for hver blogg. Men den enkelte bloggeier må selvsagt bestemme selv hvordan dette skal fungere. Det kan kanskje være lurt med en kort beskrivelse av dette et sted på bloggen?

  En annen sak er at jeg ofte overser signaturen. Noen ganger har jeg stusset fælt helt til jeg oppdaget at det ikke var du som var forfatteren.

  1. Hmm … jeg tror jeg skjønner hvor du vil. Det har med forventninger å gjøre?
   Når det gjelder signaturen så er den nå i uthevet skrift for at færre (håper jeg) skal overse den.

 4. Så lenge det fremgår tydelig at posten ikke er skrevet av deg, burde jo ikke dette være noe problem — og jeg synes det var tydelig.

  Jeg beklager at jeg, som ikke pleier å kommentere her inne, startet karrieren med å krangle med gjestebloggeren din. Jeg leser fast, men pleier stort sett bare å nikke enig i det meste :)

  1. Det syns jeg bare er veldig forfriskende, og ikke noe du trenger beklage.
   I min verden går ikke din kommentar under definisjonen krangel :)

 5. Jeg vet ikke hva som avstedkom Sissels behov for denne presiseringen, men hvis det mot formodning skulle dreie seg om mitt siste innlegg, kan jeg forsikre om at jeg på ingen måte spør Sissel om hennes mening eller om hun kan “stå inne” for det jeg skriver. Nei, jeg skriver det jeg mener og jeg spør ingen om tillatelse. Om Sissel ikke vil publisere det jeg skriver, er det hennes sak, men det har ennå ikke skjedd.

  Sissel er en av mine små slektninger. Jeg har sterke meninger om en del temaer og mange vil nok karakterisere meg som en konspirasjonsteoretiker. Jeg vet utmerket godt hva jeg gjør og jeg vet hvordan jeg kan skrive på en måte som er politisk korrekt og få mange “hits” og stjerner. Men jeg velger å følge min samvittighet. Jeg har oppdaget det selv og kjenner meg såååå godt igjen når innringere til The Alex Jones Show sier at de som minst av alle vil høre på hva de har å si er egen familie. Familien kjenner deg, på godt og på vondt og har gjennom en merkelig universell måte ikke tiltro til det du sier når det gjelder virkelig viktige saker. De vil heller tro på en ukjent person, særlig en med en fin tittel. Jeg opplever det hele tiden og har derfor nesten sluttet helt med å fortelle om mitt syn på verdenssamfunnet til min familie unntatt til onkel P som i mitt tilfelle er unntaket i familien.

  Så hvis noen tror at Sissel innestår for noe av det jeg skriver, er de virkelig på villspor. Jeg elsker Sissel på en familiær måte, men hun er samtidig den første til å kritisere mine synspunkter. Det er greit, jeg er ikke her for å melde meg inn i den kompakte majoritet og finne nye venner :-)

  1. Nei, det var ikke artikkelen din Reidar, men som jeg sa et kommentarfelt hos en annen blogger for mange måneder siden. Da jeg leste det så kunne jeg ikke unngå å tenke på dere som skriver her inne, spesielt deg og Mike, som dessverre ikke har funnet tid til å skrive så mye. Jeg tenkte at hvis man som bloggeier skal innestå for alt hva gjesteskribentene skriver så vil det bety at mye ikke vil publiseres, og det syns jeg bloggen taper på. Det er ikke sikkert andre er enig i meg i det, det kan være mange grunner til at folk leser her inne, men jeg setter hvert fall stor pris på variasjon, på ulike innfallsvinkler og på ulike meninger. Sånn sett kan man vel egentlig si at bloggen reflekterer mye av den personen jeg er.
   At du og jeg har flydd i strupen på hverandre et par ganger er vel ikke noe vi trenger å holde skjult, men du har samtidig mange veldig gode poenger og noen nyanser som jeg syns er verd å ta med seg. Spesielt rundt tema helse.

 6. Første gang jeg leste en av gjestene dine her inne, ble jeg i stuss fordi språket var et annet. Deretter registrerte jeg signaturen, og ting falt på plass. Morsomt synes jeg det var.

  Min første reaksjoner at du ikke skal måtte stå til ansvar for dine gjesteskribenters mening. Det er jo det de er. Litt som i leserbrevspaltene i avisene. Der slipper man jo til folk med ulike meninger. Samtidig har avisens redaktør et hovedansvar for avisesn totale innhold. Dermed så tenkte jeg at det bør kanskje en blogg-eier også ha. Den tanken forkastet jeg imidlertid passe raskt. Dersom det skulle være *kravet* da synes jeg man gjør blogging til noe mye mer *profesjonelt* enn det det er. (her håper jeg du forstår hva jeg mener. la meg uansett si at jeg oppfatt mange blogger, inkl denne, til å ha et sært høyt kvalitetsnivå både i innhold, språk og etterettelighet).

  For meg koker dette til slutt ned til følgende. Hvorfor gjøre ting mer komplisert og formelt enn nødvendig? Konklusjon: Nei, du står ikke til ansvar for meningen til gjesteskribentene dine. Men du har totalansvar for bloggen ;-D

  1. Ja det har jeg :)
   God helg.